Opiskelijat maksavat asuntohädän laskun

T:Teksti:

Ennätysmäärä opiskelijoita joutui turvautumaan hätämajoitukseen opiskelujen alkaessa.
Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan järjestämässä hätämajoituksessa on tänä syksynä pahimmillaan ollut 22 opiskelijaa. Kaikkiaan avuntarvitsijoita on ollut toistaiseksi 26.
”Tilanne elää koko ajan, mutta majoittuneiden määrä on vähentynyt. Tällä hetkellä heitä on 19. Myös jono majoitukseen on lyhentynyt”, HYYn hallituksessa asumisesta vastaava Niklas Piiparinen kertoo.
Ylioppilaskunta on ollut tähän asti vastuussa opiskelijoiden hätämajoituksen järjestämisestä. Avun tarvitsijoiden määrä on kuitenkin lyhyessä ajassa moninkertaistunut.
Vielä syksyllä 2006 avun tarvitsijoita oli vain kolme, yksi suomalainen ja kaksi ulkomaista opiskelijaa. Tällöin riitti hostellimajoituksen tarjoaminen muutaman yön ajaksi. Jo syksyllä 2008 hätämajoituksen tarvitsijoiden määrä oli noussut 17 opiskelijaan. He käyttivät majoitusta keskimäärin 17 päivän ajan.

Hätämajoituksen tarpeen kasvu on nostanut ylioppilaskunnalta siihen kuluvia kustannuksia. Viime keväänä edustajisto budjetoi hätämajoitusta varten 2 ?000 euroa. Se ei ole riittnyt kustannusten kattamiseen.
”Summa meni suoraan kaupungille vuokriin”, Piiparinen sanoo.
Syksyn hätämajoituksen tarvitsijat ovat asuneet Helsingin kaupungin sosiaalivirastolta vuokratuissa asunnoissa Sofianlehdonkadulla Kumpulassa.
Asuntoihin on ostettu patjoja 700 eurolla. Summa on maksettu ylioppilaskunnan yleisestä toimintavarauksesta.
Ylioppilaskunnan kannalta tilanne hankaloitui, kun ennen hätämajoitukseen käytetty Benita-tila Dommalla poistui käytöstä.

Vaikka esimerkiksi Hoasin asuntojono kääntyi tänä vuonna laskuun, Piiparinen ei näe, että tämä laskee hätämajoituksen tarvitsijoiden määrää.
Hätämajoituksesta on tullut jokasyksyinen ongelma.
”Eikä kyse ei ole pelkästä rahallisesta kustannuksesta. Hätämajoituksen järjestäminen vaatii työpanosta lukuisilta ihmisiltä pitkin vuotta”, Piiparinen sanoo.
HYY toivoo, että jatkossa kaupunki voisi tarjota majoitustilan ylioppilaskunnan käyttöön ilmaiseksi. Aktiivisempaa osallistumista myös yliopistolta kaivataan.
Yliopisto ei perinteisesti ole perusopiskelijoille asuntoja järjestänyt. Se olisi sille uusi asia, sanoo Helsingin yliopiston teknisen osaston johtaja Anna-Maija Lukkari.
”Syksyn lukukauden alku on ongelmallinen. Mikä on tämä pullonkaula ja mikä sen aiheuttaa? Sitä pitää yhteistyössä ylioppilaskunnan ja Hoasin kanssa miettiä, ja siinä keskustelussa yliopisto on varmasti mukana”, Lukkari lupaa.

Matti Markkola
Kuva Teemu Gransröm

Taistelu Venetsiasta

Opiskelijatoiminta haluaa Suomeen Hollannin mallin.

Ryhmä Opiskelijatoiminnan jäseniä valtasi Lapinlahden entisellä sairaala-alueella sijaitsevan Venetsia-nimisen rakennuksen perjantaina 4. syyskuuta.
Seuraavana tiistaina rakennuksen omistava Helsingin kaupunki katkaisi rakennuksesta veden ja sähkön. Kaupungin mukaan vanha sairaalahenkilökunnan asuntola ei sovellu asumiseen tai oleskeluun. Valtaajat ovat pysyneet rakennuksessa häätöuhasta huolimatta.
”Tilanne on vakaa, mutta mahdollisesti muuttuva. Häätöä ei ainakaan toistaiseksi ole toteutettu. Kaikkiaan talossa on nukkunut kymmenisen ihmistä suhteellisen säännöllisesti”, Otto Pietinen Opiskelijatoiminta-ryhmästä kertoo.

Opiskelijatoiminta vaatii valtauksella kaavoituspolitiikan uudistamista ja lisää edullisia vuokra-asuntoja.
”Lisäksi olemme halunneet keskustelua Hollannin tyyppisestä valtauslainsäädännöstä, missä riittävän kauan tyhjillään olleen rakennuksen voisi ikään kuin laillisesti ottaa haltuunsa. Helsingin keskustassakin on useita täysin tyhjiä asuinrakennuksia, joilla asuntopulaa saisi helpotettua”, Pietinen sanoo.
Yksi valtaajien tarkoituksista oli järjestää rakennukseen väliaikaismajoitusta ilman asuntoa jääneille opiskelijoille.
”Kaupungin toiminnan vuoksi hätämajoitustarkoitus epäonnistui. Lisää ihmisiä ei ole tullut, sillä ymmärrettävästi ei ole ollut kovinkaan houkuttelevaa tarjota asuntoa, jossa ei ole sähköä eikä vettä, ja mikä tahansa aamu poliisit saattavat olla ovella. Valtaamassa on ollut mukana viisi opiskelijaa, joilla ei ole muuta asuinpaikkaa tällä hetkellä.”