02. marraskuuta 2007
Teksti:

Oulunkylässä sijaitsevan omakotitalon oven avaa energinen mies.
    ”Tulin juuri avantouinnilta”, Latinalaisen Amerikan tutkimuksen professori Jussi Pakkasvirta kertoo.
    Saan sherrylasin kouraani jo ennen kuin takkini on naulassa. Pakkasvirta kehottaa olemaan kuin kotonaan ja esittelee vaimonsa, Renvall-instituutin tutkijan Florencia Quesadan.
    ”Flo on siunatussa tilassa, kuten näkyy.”
    Tänään tarjolla on varsinainen sisäelinpommi: naudan ja lampaan munuaisia sherryllä höystettynä ja naudan maksaa kermakastikkeessa. Entistä kasvissyöjää hirvittää. Onneksi sherrylasi täyttyy sitä mukaa kuin se tyhjenee.
    Pakkasvirralle sisäelimet ovat tuttu juttu, sillä hän kertoo valmistaneensa munuaisia jo opiskeluaikanaan.
    ”Halvin leikkele. Ja sisältää paljon rautaa.”
    Myös tuttavaperheen pojat ovat innostuneet munuaisherkusta, ”Jussin erikoislihasta”.
    Keittiö on pieni ja kodikkaan sotkuinen. Pöydällä lojuu kutsukorttien ja paperilappusten päällä päivän Hesari.
    Pakkasvirta murskaa valkosipulia morttelilla ja esittelee sen survinta. Muoto muistuttaa… no, fallosta.
    ”Onhan tämä kieltämättä aika törkeän näköinen. Todellista machoruokaa”, hän vitsailee.
    Sipulia putoaa lattialle. Ei kun pannulle vaan! (Lattiat ovat kuulemma puhtaat.)
    Syömme olohuoneessa. Sherrymunuaisten kastike on erinomaisen täyteläistä ja aromikasta. Munuaiset ovat meheviä ja pehmeitä, mutta hieman niljakkaita. Maksakin on maukasta, erityisesti kastike.
    Ruoan kanssa tarjotaan argentiinalaista Mendoza-viiniä. Lisukkeena on basmatiriisiä ja jäävuorisalaattia.
    Jälkiruoaksi syömme jumalaista mudcakea ja vaniljajäätelöä. Sitä saa lisääkin. Päälle juomme vielä konjakkia ja aitoa costaricalaista kahvia. Kolmetuntisen vierailun päättyessä on todella hemmoteltu olo – ja aikamoinen hiprakka.

Jussin erikoisliha
(kolmelle)

500 g naudan ja lampaan munuaisia
3 valkosipulin kynttä
0,5 dl sherryä
oliiviöljyä paistamiseen
suolaa ja mustapippuria
salviaa, rosmariinia tai oreganoa
basmatiriisiä

Pese munuaiset ja leikkaa ne saksilla sopivan kokoisiksi. Kuumenna pannussa öljy ja lisää valkosipuli. Paista munuaisia kuumalla pannulla enintään viisi minuuttia. Mausta. Sammuta levy ja lisää sherry. Koristele yrteillä ja tarjoile riisin ja yksinkertaisen vihersalaatin kera.


Paistettua maksaa

(kolmelle)

500 g maksaa
1-2 pilkottua sipulia (renkaina tai puolirenkaina)
öljyä paistamiseen
sinappia
ruokakermaa
suolaa
pippuria
majoneesia

Liota ja pese maksapihvit, poista kalvot. Kuivaa palat talouspaperin tai sanomalehden päällä. Kuumenna öljy pannulla ja paista sipuli. Paista maksapaloja enintään kaksi minuuttia/ puoli. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kerma, sinappi ja majoneesi.

Viihtyvyys 5/5
Maku 3/5
Esillepano 3/5

Susanna Karhapää

Katso kaikkien kampusjulkkisten reseptit ja kokkaustaidoista jaetut tähdet