Kolme tietä Guantanamoon

T:Teksti:

Birminghamin älykkö

1970-Luvun alussa intialaisperheen vesa Moazzam Begg kävi juutalaista ala-astetta Birminghamissa. Uskonto oli toissijainen asia Sparkbrookin lähiössä: Beggin uinuva muslimi-identiteetti heräsi vasta vuosia myöhemmin Balkanin- matkoilla. Uutinen Srebrenican joukkomurhasta järkytti nuorukaista, jolle uskonviha oli ollut tuntematon asia.
    Begg opiskeli lakia, meni naimisiin ja perusti kotinurkilleen kirjakaupan. Perhe kasvoi ja Begg vaimoineen haaveili avustustyöstä. Kesällä 2001 kaivattua työtä löytyi kabulilaisesta koulusta ja koko perhe muutti Afganistaniin. Pian Zaynab Begg alkoi odottaa perheen neljättä lasta.
    Syyskuun yhdennentoista jälkeen Kabul ei enää ollut turvallinen asuinpaikka. Beggin perhe muutti Pakistaniin.
    Helmikuussa 2002 CIA:n agentit tunkeutuivat Beggien kotiin Islamabadissa ja kuljettivat Moazzam Beggin pois auton takakontissa.
    Kolme vuotta myöhemmin Begg vapautettiin Guantanamosta. Syytteitä ei ikinä nostettu. Perhe epäilee vangitsemisen johtuneen nimisekaannuksesta.

Lontoon uskonsoturi

Feroz Abbasi lakkasi 12-vuotiaana seuraamasta äitiään moskeijaan. Hiljainen poika oli muuttanut yksinhuoltajaäitinsä kanssa Ugandasta Englantiin neljä vuotta aikaisemmin, eikä erilainen uskonto helpottanut sopeutumista lontoolaislasten joukkoon.
    Vuonna 1999 Abbasi, komea 19-vuotias insinöörinalku, pahoinpideltiin interrail-reissulla. Hän ystävystyi kashmirilaismiehen kanssa ja kainosteli tämän seurassa maallistumistaan.
    Kotiin palasi entistä totisempi poika, joka vältteli kristittyä isäpuoltaan. Hän alkoi viettää aikaa Finsbury Parkin moskeijassa, jossa saarnasi yksisilmäinen radikaaliimaami Abu Hamza. Pian Abbasi valmistautui matkustamaan Kashmiriin tai Afganistaniin.
    Äiti Zumrati Juma ei ollut nähnyt poikaansa vuoteen, kun televisiossa näytettiin lentokoneiden iskeytyvän pilvenpiirtäjiin. ”Voi luoja, mitä jos se on Feroz”, hän ajatteli.
    Pohjoisen liitto vangitsi Abbasin Afganistanissa vuoden 2001 lopussa. Hänen kerrotaan kantaneen kranaatteja lahkeissaan.
    Sotaoikeudessa Abbasi kehui tavanneensa Osama bin Ladenin. Viime vuoden alussa hänet vapautettiin Guantanamosta.

Adelaiden seikkailija

Australialainen David Hicks joutui helposti vaikeuksiin jo kouluaikoina. Sittemmin miehen työ- ja ihmissuhteilla on ollut tapana katketa äkkiarvaamatta.
    Vuonna 1998 vasta 24-vuotias kahden lapsen isä liittyi internetin kautta Kosovon vapautusarmeijaan. Albaniaan saavuttuaan Hicks pettyi, kun huomasi konfliktin olevan jo hiipumassa.
    Hicks on kertonut kääntyneensä Kosovon-seikkailun jälkeen muslimiksi, mutta Guantanamon vankitoverit epäilevät väitettä.
    ”Hän on punaniska, sellainen rodeoista ja kengurunnylkemisestä nauttiva tyyppi”, toinen Guantanamon vanki Moazzam Begg on kuvannut australialaista.
    Kosovosta palattuaan Hicks ilmoitti isälleen lähtevänsä vastustamaan siionistien maailmanvalloitusta. Hän jäi vangiksi Afganistanin Kunduzissa marraskuussa 2001.
    Neljä vuotta Guantanamossa viettänyttä Hicksiä syytetään muun muassa Osama bin Ladenin tulkkina toimimisesta. Beggin mukaan Hicks kirjoittaa sellissään kalastusopasta.

Hanna Nikkanen
Lähteet: BBC, Sydney Morning Herald, Telegraph, Wakeup Call Radio, Wikipedia.