Pokeri valtaa verkon

T:Teksti:

”Lauantai- ja sunnuntaiaamuisin pelaaminen on erityisen tuottoisaa. Silloin känniset amerikkalaiset pelaavat huolimattomasti ja on helppo voittaa.”
    Näin kertoo Risto, nettipokerin suurkuluttaja. Hän käyttää verkkopokerin pelaamiseen viidestä kahteenkymmeneen tuntia viikossa ja tähtää ammattilaiseksi. Sukunimeään hän ei halua paljastaa, jottei verottaja alkaisi penkoa tuloja.
    Ammattipelaajan ura on Riston unelma, mutta mitä tapahtuu, jos yhä useampi ryntää sähköisille kasinoille?

Veikkauksen pelejä on jonkin verran verkossa, mutta Raha-automaattiyhdistys, perinteinen pokerikoneiden pyörittäjä, ei toimi internetissä lainkaan.
    Pokerin siirtyminen verkkoon on ilmiö, joka on kerännyt viime aikoina runsaasti huomiota tiedotusvälineissä. Tänä syksynä aiheesta julkaistaan myös kaksi kirjaa – ensimmäistä kertaa suomeksi.
    Pokerin käsikirja -opuksen kirjoittaja ja pokerin ammattilainen Aki Pyysing arvioi, että pelkästään Suomessa nettipokerin pelaajia on 20 000.
    ”Tai ainakin 10 000. Ammattilaisiakin on vähintään sata”, hän sanoo.
    Arvio perustuu Pyysingin omaan tuntumaan, virallisia tilastoja ei ole olemassa.
    ”Koska Suomessa ei ole aiemmin julkaistu pokerikirjaa, sille on tilausta. On kuitenkin osittain sattumaa, että se julkaistaan nyt, kun nettipokerista hälistään”, Pyysing kertoo.


Nettipokerin suosiota selittää sen helppous: pelaamiseen
tarvitaan vain tietokone ja nettiyhteys.

Jos rapakon takaiseen esimerkkiin on uskominen, nettipokerin kasvu jatkuu.
    Yhdysvalloissa 1990-luvun lopulla televisioitu pokeriturnaus moninkertaisti maan pelaajamäärät. Syyskuussa samaa ohjelmaa aletaan esittää Suomessakin. Lisäksi kasvuun vaikuttanevat ulkomaisen pokeriyhtiön mainokset, joita näkyy esimerkiksi taksien kyljissä ja ravintoloiden seinillä.
    Perinteisesti suomalaiset sijoittavat pelirahansa kotimaista rahapelimonopolia pyörittä vien RAY:n, Fintoton ja Veikkauksen peleihin. Jos ulkomaiset nettipeliyhtiöt saavat paljon pelaajia, muun muassa kansanterveyden ja nuorisojärjestöjen hyväksi päätyneet rahat katoavat Suomesta. Onko pelko aiheellinen?

Veikkauksen myyntipäällikkö Jarkko Haukilahti puhuu tyynen rauhallisella äänellä. Veikkauksen nettipeleillä – kuten Lotolla, Pitkävedolla ja erilaisilla arvoilla – menee hyvin. Niiden osuus kaikista Veikkauksen peleistä on kymmenisen prosenttia, ja tasainen kasvu jatkuu.
    ”On tietysti mahdotonta sanoa, miten yksittäisten ihmisten pelaaminen on muuttunut, mutta määrällisesti pelaajat eivät ole vähentyneet. Ovathan pelimme aivan erilaisia kuin pokeri”, Haukilahti sanoo.
    Haukilahden mukaan Veikkauksella ei ole aikomustakaan reagoida nettipokerin suosion kasvamiseen.
    Toivottavasti Haukilahden usko ei ole katteetonta ja Lotto pysyy suomalaisten verissä yhtä sitkeästi kuin Koskenkorva. Eivät kai kossunkaan myyntiluvut pienene, jos markkinoille pamahtaa uusi pilsneri?
    Toisaalta viinan verotusta laskettiin vuonna 2004, koska kansan pelättiin ryntäävän EU-Viroon ostoksille. Tämä syksy näyttää, mikä on suomalaisen pelimonopolin kohtalo.

Toimittaja Marko Erolan kanssa kirjoittamassaan kirjassa Aki Pyysing varoittaa myös pokerin vaaroista. Hyvä pelaaja ei ole vain teknisesti taitava, hän tietää myös mihin on varaa. Samaa mieltä on nettipokeria sivutyönään tekevä Risto, joka pyrkii pelaamaan pelkkiä pokerivoittojaan.
    ”Asetan itselleni kuukausittaisen ja vuosittaisen rahallisen tavoitteen, minkä yritän saavuttaa. Viime vuosi meni nappiin.”

Meri Iisalo

Kuva Meeri Utti