Kandiseura kadulle

T:Teksti:

Lääketieteen opiskelijoiden ainejärjestö Lääketieteenkandidaattiseura (LKS) on joutunut myymään Tehtaankadulla sijainneen kerhotilansa Coman. Muuten edessä olisi ollut oikeustaistelu talon omistavan Kiinteistö Oy Mestaritalon kanssa.
    Taloyhtiön mielestä kandiseuran toiminta häiritsi merkittävällä tavalla muita talossa toimivia yrityksiä. Asuntoja taloyhtiössä ei ole.
    Kandiseura omisti Tehtaankadun 470 neliön tilat vuodesta 1997. Tilanne kärjistyi ilmiriidaksi vuosi sitten syksyllä.
    ”Iso härdelli alkoi, kun naapuritalon asukkaat olivat valittaneet melusta”, kertoo Lääketieteenkandidaattiseuran hallituksen puheenjohtaja Tuomas Tammela.
    ”Ensin muutamissa bileissä kävi melun takia poliisit. Olimme vuokranneet tilat ulkopuolisille käyttäjille, jotka olivat pitäneet ikkunoita auki. Naapuritalon asukkaat hälyttivät poliisit. Häiriöiden jälkeen vuokrasimme tiloja selvästi vähemmän ulkopuolisille.”
    Eniten sotkuja syntyikin, kun tiloja oli vuokrattu muille. Tosin naapurit kutsuivat poliisit esimerkiksi kandiseuran hevikerhon Raskasmetallireseptorien illanviettoon.
    Silloin tällöin epähuomiossa rappuun jääneet sotkut eivät kuitenkaan olleet se varsinainen syy käräjöintiin.
    Taloyhtiö suuttui hisseistä.

Mestaritalo on suojelukohde, vanha Fa zerin tehdas. Sen hissit ovat arvokkaasti verhoillut ja puupaneloidut.
    Hisseihin ilmestyi sotkuja vuonna 1997, samana vuonna, kun kandiseura muutti taloon.
    Tuomas Tammela kieltää, että sotkijat olisivat kandiseurasta. Sen hän kuitenkin myöntää, että hissit olivat törkeässä kunnossa.
    ”Puupaneeleja ja rautaosia oli naarmutettu. Sotkut laitettiin tuolloin meidän piikkimme. Hiotutimme hissit ja kaikki oli ok. Seuraavan kesän aikana meillä ei ollut Comassa toimintaa, mutta kun palasimme syksyllä, hissit oli taas sotkettu. Vuosien varrella ne päätyivät tosi huonoon kuntoon. Me saimme kaikki syyt niskoillemme”, Tammela sanoo.
    Hissien koko verhoilu piti jälleen uusia ja kaikki puuosat hioa tai vaihtaa, samoin hissien metalliovet. Myös osa hissin koneistoa oli rikkoutunut, sillä hissillä oli ajettu ylikuormalla.
    Kandiseura sai maksaa 15 000 euron laskun. ”Kyllä siinä verisiä kyyneliä itkettiin.”
    Miksi kandiseura maksoi laskun, vaikka se kieltää aiheuttaneensa sotkut?
    ”Halusimme maksaa tiemme ulos oikeudenkäynnistä, vaikka olisimme voineet sen voittaa.”

Taloyhtiön hallitus päätti käyttää yhtiöjärjestyksessä olevaa varsin kovaa oikeuttaan ottaa Coman tilat kolmeksi vuodeksi kiinteistöyhtiön hallintaan. Aluksi taloyhtiö ei halunnut lainkaan neuvotella LKS:n kanssa vaan vei asian suoraan oikeuteen, jotta haltuunotolle olisi saatu vahvistus.
    Lopulta osapuolet pääsivät sovintoneuvotteluihin, kun LKS lupasi myydä Coman. Varsinkaan haasteeseen kuulunut vahingonkorvausvaade ei innostanut kandiseuraa.
    ”Tiukentuneet järjestyssäännöt olisivat tehneet pienimpienkin juhlien järjestämisen mahdottomaksi”, Tammela toteaa.
    Kaikkiin juhliin olisi esimerkiksi tarvittu isännöitsijän lupa.
    Tilat osti taloyhtiön suurosakas. Tarkkaa kauppasummaa Tammela ei halua sanoa. Kandiseuran taloudenpidolle vaikeudet Coman kanssa ovat tehneet tietenkin tiukkaa, koska talven aikana tiloja ei uskallettu vuokrata ulkopuolisille. Hissilaskukin oli huima.     Tammela kertoo, että kandiseura on joutunut myymään omaisuuttaan.
    ”Ei me voida tässä tuuletella.”
    Harmillisinta tilanteessa on Tammelan mielestä se, ettei Coma ollut vain biletila, vaan siellä järjestettiin paljon koulutusta ja se oli monien kerhojen kokoontumistila.
    ”Lääkisläiset saivat mennä hengailemaan pari kertaa viikossa, saunomaan tai katsomaan Teho-osastoa.”
    Kerhohuoneisto kunnostettiin aikanaan vanhasta teollisuustilasta talkoovoimin, ja siksi se oli monelle lääkisläiselle rakas paikka. LKS:n hallitus on kuitenkin jo aloittanut uuden kerhotilan etsimisen, ja lähes kaikkiin liiketilojen kiinteistövälittäjiin, myös HYY Yhtymään, on oltu yhteydessä.
    ”Comasta poistuttiin perinteitä kunnioittaen. Se oli LKS:n 70-vuotisen historian kahdeksas kerhotila. Coman edeltäjästä Lönkasta lähdettiin, kun järjestyssäännöt menivät liian tiukoiksi”, Tammela kertoo.
    Nyt kandiseura etsii pomminvarmaa tilaa mieluiten maan alta. Ainakaan naapureita ei saisi olla.
    ”Ja tietty tilan pitäisi olla kantakaupungissa, 300-400 neliötä, ja saunakin ois kiva.”

Anna-Liina Kauhanen
kuvat Ilkka Ilonen